Kiváló minőségű, édes borpárlat magas alkoholtartalommal (36%)
A francia konyak és Armagnac mellett szinte minden bortermelő országban készítenek borpárlatokat, amelyeket különböző néven hoznak forgalomba, mint a Weinbrand, Vignac. Világszerte - így hazánkban is - legelterjedtebb szakmai gyűjtőnevük a brandy. Egyes gyengébb minőségű italok, melyeket mesterségesen színeznek és ízesítenek, szintén brandy néven ismertek, de ezektől az Európai Unió megtagadta a név további használatát az 1989-es törvény bevezetésével. A Brandy hírnevének nem használ, hogy legtöbben egy édes, nagyon magas alkoholtartalmú italra gondolnak, ami nem minden esetben fedi a valóságot és részben előítéleteken alapul. Az angol eredetű szó a gyártásra utal (brand=éget). Kevés kivétellel a borpárlatok fahordóban érlelődnek, ez alatt az idő alatt - amely pár hónaptól egészen 50 évig tarthat - alakulnak ki az egyedi aromák és ízhatások, illetve az erőteljes színváltozás, amely függ a hordó nagyságától, fajtájától és korától, valamint az időtartamtól és a hozzáadott karamelltől. Mindemellett az érlelőhely klímája is befolyásolja a brandy színét, amely a világossárgától a világos aranyig, aranysárgától a sötétbarnáig terjedhet. A gyártás során egy liter párlat előállításához kilenc liter borra van szükség. Bizonyos tévhitekkel szemben a borpárlat csak a hordóban érik, a palackban már nem tud tovább öregedni. és a végére két koktélrecept brandy-vel: April Shower 1 cl brandy, 3 cl Bénédictine, 6 cl narancslé, szódavíz, jég Pohár: boros goblet Díszítés: kamkvat- vagy uborkacsíkok A poharat félig megtöltjük jéggel, ráöntjük a brandyt, a Bénédictine-t és a narancslét. összekeverjük, és kiegészítjük szódavízzel. Apple Jack Light 6 cl brandy, 18 cl almalé, jég Pohár: highball Díszítés: kétszínű alma-ékek A poharat félig megtöltjük jéggel. Ráöntjük a brandyt, és kiegészítjük az almalével. összekeverjük.